2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. tota
13. zaw12929
14. stela50
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. getmans1
Прочетен: 5898 Коментари: 17 Гласове:
Последна промяна: 26.04.2011 17:04
Людовик XIV станал страстен любител на кафето. В знак на добра воля, холандската кралица му подарила фиданка кафеено дърво, което посадили при поникналите вече растения в парника на парижката ботаническа градина. От израсналите фиданки били създадени кафеени плантации във френските колонии в Южна и Централна Америка и Карибите. Първите няколко кафеени дървета попаднали на о. Мартиника, в Карибско море около 1720 г. Благодарение на усилията на Габриел де Клие, който се опитал да убеди парижките власти да му дадат няколко кафеени дръвчета, които да засади на острова. Получил отказ и сам откраднал 3 броя. Според преданието, по пътя се опитали да му откраднат скъпоценната стока, обявили го за холандски шпионин, който нарочно изнася фиданките от Франция. Водата за пиене започнала да не достига, “делил своята дажба” вода с фиданките, за да не изсъхнат. Все пак до острова стигнало едно от кафеените дръвчета, което след засаждането успяло да се прихване. От развилата се кафейна плантация на о. Мартиника впоследствие разнесли кафето из Хаваите и Мексико, и на болшинството острови в Карибско море. Как Бразилия станала кафеена държава? В XVIII век между френска и холандска Гвиана имало пограничен конфликт. Бразилия станала посредник, чрез водещия на делегацията Франческо де Мело Палета. До приключване на мисията се сприятелил с местния губернатор и го помолил за фиданка кафе. Но износът бил строго забранен и губернаторът отказал. Палета успял да помири страните и преди да си тръгне организирал банкет в чест на подписването на примирието. Там присъствали видни гости, между които губернаторът и жена му. Тя харесала Палета и при изпращането му подарила букет цветя, сред които имало и резници от кафеено дърво. Благодарение на тях, Бразилия се превърнала в кафеена империя. Кафе от Индия. И в Индия кафето се появило почти по същото време. През 1670 г. мюсюлманският поклонник Баба Будан тайно изнесъл от Мека 7 кафеени зърна, скрити в пояса му. Той ги посадил в родното си място — Южна Индия, областта Чикмагалур. Днес този първи сорт индийско кафе се нарича “Old Chick“ и представлява 1/13 от износа на кафе от Индия. В чест на своя сънародник, индусите нарекли родния му град Баба Будан, в чиито покрайнини и днес хората отглеждат кафе. А първите големи кафеени плантации в Индия са създадени от англичаните през 1840 г. в южните области на страната, около планината Майсур. След получаване на независимост през 1949 г., в Индия се създава самостоятелен отрасъл по отглеждане и производство на кафе. Сега тя е един от най-големите производители и износители на кафе в света. Как въздейства върху здравето? Доказано е, че кафето увеличава бодростта и стимулира мозъчната дейност. Приема на умерено количество кофеин, една от основните съставки в кафето, увеличава скоростта на обработваната информация и подобрява времето за реакция. Консумацията на кофеин повишава тонуса, подобрява концентрацията и логическото мислене. Научни експерименти доказват ползата от кафе паузи по време на работа или докато човек учи. Защо ли? Кофеинът е ксантинов алкалоид, който се съдържа в листата и плодовете на различни растения – кафе, чай, гуарана, какао, кола и други. Той е природен пестицид - парализира и убива насекомите, които се хранят с тези растения. Това са вещества, които неутрализират действието на барбитуратите и морфина. Към този клас лекарства спадат още камфора и стрихнина. Смята се, че основното им действие се изразява в стимулиране на центровете на кръвообръщение и дишането.
Кафето е богат естествен източник на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали при обмяната на веществата. Свободните радикали са част от естествените процеси в организма, които възникват в следствие на клетъчния метаболизъм. Натрупването на свободни радикали води до преждевременно стареене и болести, сред които някои видове рак, сърдечносъдови заболявания. Научни изследвания показват, че кафето съдържа значително количество антиоксиданти от групата на полифенолите и това го превръща в основен източник на антиоксиданти от този тип. В суровото кафе се съдържат: вода - 8,15 %, мазнини - 10,95 %, белтъци - 11,29 %, минерални соли - 4,14 % неразтворими във вода, алкохол и бензол вещества - 47,6 %. Водният екстракт на кафето 30,4 % е с киселинен градус около 29,2 %. Съдържанието на водоразтворими вещества е: кофеин - 1,99 %, тригонелин - 0,74 %, хлорогенова киселина - 5,74 %, директно редуцирана захар - 0,34 %, захароза - 5,30 %, водноразтворими белтъци - 5,25 %, неуточнени вещества - 10,99 %. Съдържанието на неразтворими вещества е: хемицелуоза 22 % и целулоза - 10 - 11 %. Азотни вещества, съдържа известно количество бетаин, холин и някои аминокиселини - ливцин, глута-минова и аспаргинова киселина. В зелените зърна кофеина се намира в състояние на двойна сол – калиево-кофеинова сол на хлорогеновата киселина. При изпичането тя се разлага и отчасти сублимира. Липиди. Кафееното масло е течно и съдържа глицеридите на палмитиновата, стеариновата, каприоновата и линоловата киселини. В малко количество съдържа фитостеринът - кафестерол. Маслените вещества се съдържат изцяло в сухия остатък и почти не се извличат при екстракцията в кафееното питие. Въглехидрати. Представляват около 28 % от общите разтворими съставки на кафето и са представени от глюкоза, фруктоза, захароза и галактоза. Органични киселини. В зърната на кафето се съдържат в малки количества пирогроздена, оксалова, ябълчена, лимонена киселини, но преди всичко ацидофеноли, характерни за танина. Основно значение от органичните киселини има хлорогеновата киселина, поради сходното й с кофеина действие. В зелените зърна тя се намира под формата на двойна калиево-кофеинова сол. По време на изпичането кофеинът се освобождава и от нея се губят 37 - 58 %. В изпеченото кафе тя е около 40 %. Минерали и витамини. Съдържанието на минералните вещества в една чашка кафе (6 г. кафе приготвено със 120 мл. вода) е значително. Елементи съдържащите се в Арабика (мг): Калций - 7,5; Магнезий - 7,3; Натрий - 12,2; Калий - 99,0; Желязо около 2; Фосфор - 8,4. Робуста (мг) Калций - 2,8; Магнезий - 8,0; Натрий - 40,8; Калий - 108,0; Желязо около 2 Фосфор - 10,8. В кафето се съдържат и минимални количества серни съединения, които в кисела среда (каквато е стомашния сок) се превръщат в меркаптани - токсични тела. Те тостигат до 50 микрограма за чаша 5%-но кафе. От витамините значение има никотиновата киселина, която за чаша "еспресо" достига до 1,67 мг. Етеричните масла се образуват при изпичането на кафето и отчасти обуславят аромата му. Имат противомикробно действие. Хлорогеновата киселина, която има около 40%-но съдържание в изпеченото кафе, също оказва кофеиноподобно физиологично действие. Освен това, тя оказва стимулиращо въздействие върху обмяната на азота и усилва процесите на изграждане на белтъчната молекула, действие подобно на хормон.
Нови(чокови)те учебници по история
Юри Табах - День Победы и Бессмертный По...
Хубава неделна вечер от мен.
Валя
06.03.2012 15:46
«Річ Харвест» в перекладі означає «щедрий урожай». Так ми вирішили назвати нашу компанію, бо саме щедрий урожай є запорукою благополуччя як сільськогосподарських підприємств і фермерів, так і держави.
Продаж пестицидів в Україні: «Річ Харвест» є партнером, а також ексклюзивним представником ТОВ «Франдеса» - виробника засобів захисту рослин в Республіці Білорусія. Завод «Франдеса» побудовано з дотриманням усіх необхідних сучасних вимог по забезпеченню високої ефективності препаратів і екологічної безпеки. Сучасне обладнання дозволяє виробляти різні препаративні форми пестицидів: концентрати емульсій, концентрати суспензій, водні розчини і водорозчинні концентрати.
<a href=http://richharvest.com.ua/plant-protection-systems/sugar-beet/>система защиты буряка</a>
<a href=http://richharvest.com.ua/pesticides/plant-protection/>вивчення хімічних засобів боротьби зі шкідниками, хво¬робами рослин і бур'янами</a>
<a href=http://richharvest.com.ua/ru/catalog/rangoli/>раноголи сзр</a>
<a href=http://richharvest.com.ua/ru/pesticides/glyphosates/>глифосатные гирбициды</a>
18.10.2012 13:30
18.10.2012 18:47
19.10.2012 04:12
20.10.2012 15:08
20.10.2012 20:34
21.10.2012 01:09
21.10.2012 22:06
22.10.2012 23:14
24.10.2012 04:24
24.10.2012 05:06
24.10.2012 14:26
24.10.2012 18:40
25.10.2012 14:38
26.10.2012 05:22