Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2011 00:40 - Български филми в Кан
Автор: thinkaboutthat Категория: Изкуство   
Прочетен: 1481 Коментари: 2 Гласове:
6



 

Два български филма, подкрепени от Национален Филмов Център, ще се състезават на фестивала в Кан.

 

Общо 49 филма попаднаха в официалната селекция за тазгодишното 64-то издание на кинофестивала в Кан. Те са разпределени в четири категории и ще могат да бъдат видени в продължение на 11 дни.

 

В конкурсната програма са включени 19 заглавия, като 12 от тях са европейски.

 

Организаторите на фестивала обявиха подбора на 43-то издание на Quinzaine des Rйalisateurs - Петнайсетдневката на режисьорите, организирана от Асоциацията на френските режисьори в рамките на кинофестивала в Кан.

 

Тазгодишната селекция включва 21 пълнометражни, 14 късометражни филма и 4 филма със специални прожекции.

 

Българското участие в Петнайсетдневката на режисьорите е с филма "Островът" на Камен Калев. И критиците, и зрителите с нетърпение очакват новия му филм.

 

Това е второто участие на Калев в "Петнадесетдневката на режисьорите" и четвъртото в рамките на фестивала. Началото е поставено през 2005 и по-късно през 2007 г., когато нашият режисьор влезе в "Седмицата на критиката" с късометражните проекти "Върнете заека" и "Лошия заек", реализирани съвместно с Димитър Митовски, а само след две години предизвика фурор с пълномеражния си дебют "Източни Пиеси", чиято премиера беше отново на лазурния бряг.

 

Днес, след още две години Камен Калев отива отново в Кан, за да представи своя втори пълнометражен филм "Островът".

Снимките на "Островът" започнаха това лято на романтичния остров Света Анастасия, край бургаския залив, където актьорите и екипа, живяха под един покрив месец и половина, прекарвайки една  меко казано нестандартна и  необикновенна  лятна  ваканция.

Сходна е историята за любовта  на Софи (Летисия Каста)  и Данийл (Туре Линдхардт), главните персонажи във филма, чието пътуване  до България за лятната отпуска ще остане  незабравимо за цял жовот. За  да опише тази необикновенна  история  Калев  дава роли на актьори от ранга на Руси Чанев (Павел),  Бойка Велкова (Ирина) - съдържателите на малък ресторант на острова и Михаил Мутафов - фараджията. Малко след пристигането на Софи и Данил на острова , жегата и малцината  мистериозни обитатели на мястото  започват  силно да влияят на настроението  и развоя на събитията там. Осровът постепенно   изважда наяве техните дълбоко погребани страхове и това поставя любовта им на изпитание. За да го преодолеят, те трябва смело да скочат в неизвестното...

"Островът" е със специалното участие на чилийския режисьор и философ Алехандро Ходоровски, който самия Камен определя като "кръстник на филма". "Сцената в която ексцентричния Ходо се съгласява да играе самия себе си е заснета през последния снимачен ден в Париж, но се явява първа във филма и е от особена важност в сценария",казва режисьора.

В продукцията участват още Любен Дилов - син, Иван  и Андрей, Милен Цветков и мн други..

"Островът" е реализиран от продуцентската къща Уотърфронт Филм в ко - продукция с Chimney Pot, Film I Vast  - Швеция и  Art Eternal- България с подкрепата на Национален Филмов Център и БНТ. Уотърфронт Филм е създадена през 2007 г. от Камен Калев и колегата му Стефан Пирьов, който е продуцент на "Източни пиеси", а понастоящем - артистичен сътрудник на "Островът" . Изпълнителни продуценти на лентата са Елица Кацарска и Стела Павлова, а оператор е  Юлиян Атанасов  - оператор и  на "Пиесите", научиха от cinefish.bg.

Очакваме премиерата на филма у нас през октомври.

 

 

 

La Semaine de la Critique - Седмица на критиката - e друга паралелна секция на фестивала в Кан, която неотклонно спазва установените традиции в откриването на млади таланти. Основана преди 50 години от Съюза на френските филмови критици, седмица на критиката цели да покаже първи или втори филм на режисьори от цял свят.

 

В тазгодишното юбилейно издание на Седмица на критиката сред седемте пълнометражни филма е селектиран българският филм "Аве" на режисьора Константин Божанов. В главните роли ще видим актьорите Ованес Торосян и Анжела Недялкова.

 

И двата филма са единствените представители на източно-европейското кино в своите програми.

 

 

Източник: Lifestyle.bg

 

 



Тагове:   България,   кан,   филми,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. saury - Френските филми са много зле, не се ...
20.04.2011 13:02
Френските филми са много зле, не се сещам за нито един грабващ... :)
цитирай
2. thinkaboutthat - :)
20.04.2011 13:26
Аз съм гледал френски .. но повечето арт филми . не ги дават в Кан ххах
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thinkaboutthat
Категория: Новини
Прочетен: 296574
Постинги: 114
Коментари: 148
Гласове: 424
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031