Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2011 17:18 - Липсва ни култура за културното наследство
Автор: thinkaboutthat Категория: Изкуство   
Прочетен: 714 Коментари: 0 Гласове:
3



"Ако има нещо, което е пропуснато не само в последните 20 години, това е да възпитаваме култура в отношението към културното наследство". Това каза в интервю за агениця Фокус доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова – директор на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) към Министерството на културата по повод 18 април – Международен ден за опазване на паметниците на културата.

Тя уточни, че все пак има българи, които ценят паметниците, но това не е масово явление. "Може би това е важна грижа за в бъдеще – педагогика на наследството, за да можем да възпитаваме още в децата такова отношение към наследството. Само след 10-15 години децата стават възрастни и тогава те ще носят у себе си тези морални ценности. Имаме изпуснати десетилетия в тази посока и трябва да работим. Имаме примери и добри практики в това отношение – Франция, Италия, Гърция са страни, които могат да ни учат", смята директорът на института.

Тя разказа още за един от проектите с европейско финансиране, върху коийо Институтът в момента работи. Той свързан с архитектурата на тоталитарните режими от втората половина на XX век, която би следвало да бъде защитена като недвижимо културно наследство. В проекта участват 11 държави, а водеща и инициираща страна е Италия.

"Ние сме партньор по този проект, по който работата вече стартира. Освен това сме изготвили проект за изграждане на информационна система за недвижимото културно наследство у нас, която ще бъде и интернет базирана и ще даде най-накрая в електронен вид информация за недвижимото културно наследство, която ще бъде периодично обновявана. Кандидатстваме по програма ОПАК (Оперативна програма "Административен капацитет")", разказа Кандулкова.

По повод първия проект, на въпрос – защо толкова страни искат да запазят паметниците, останали от тоталитарните режими, а у нас искат да ги събарят, като паметника на Съветската армия, тя посочи: "Това не е странно. Това е нашата най-нова история, която е толкова близо до нашето съвремие, че все още поколения, свързали живота си с този период, са и емоционално обременени от историята и пренасят това емоционално отношение към епохата и режима към материалните следи, свързани с него. Логично е, когато сме толкова близо до това време, да има такова отношение. Необходимо е много мъдрост, за да успеем да се дистанцираме и да не унищожаваме това, което е белег за историята". Тя изтъкна, че България е много богата на недвижими културни ценности, като в националния регистър са вписани около 40 000 ценности. 20 000 от тях са регистрирани културни ценности с краен статут на опазване, а около 20 000 са с временен статут на декларирани недвижими културни ценности, които очакват своята окончателна научна и културна оценка, за да получат трайния си статут. Но и едните, и другите са поставени под закрилата на закона и за едните, и за другите законът важи с цялата си сила.

Според Кандулкова един от съществените проблеми по отношение на опазването на недвижимото културно наследство в България е липсата на достатъчно целево финансиране. Необходими са средства, с които държавата да осъществява своите правомощия, да подпомага и публичните структури, и частните стопани, собственици на недвижими културни средства или да осъществява тази дейност по закон вместо тях, когато те са немарливи или в невъзможност да го правят. Една от горещите точки на проблемите на опазването е липсата на целеви фонд, който да служи като финансова гаранция на опазването. Според директора на НИНКН проблем е и ресурсното обезпечаване от гледна точка на кадрови състав.

Интервюто за Агенция „Фокус” на доц. Йорданка Кандулкова е по повод 18 април – Международен ден за опазване на паметниците на културата.

Източник: Actualno.com


 



Тагове:   наследство,   култура,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thinkaboutthat
Категория: Новини
Прочетен: 296529
Постинги: 114
Коментари: 148
Гласове: 424
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031