Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2011 19:56 - 9 начина , с които да подобрите креативноста си
Автор: thinkaboutthat Категория: Лични дневници   
Прочетен: 687 Коментари: 0 Гласове:
3



   Креативните хора движат прогреса във всяка една област. Един креативен човек е измислил как да използва огъня, друг – колелото, а трети – Интернет. Ако не използвахме и не развивахме способностите си да създаваме и прилагаме нови идеи, щяхме още да си висим по дърветата. Всъщност – не – щяхме да си плуваме в първичната супа и да пляскаме с плавници.

   Креативността има място в ежедневния живот повече от всякога. Независимо дали сте собственик на малък бизнес, блогър, мениджър на корпорация или специалист по реклама, вашата креативност е мощно оръжие. Използвайте го и се насладете на резултатите.

  В следващата серия от статии, ще ви представя 100-200 идеи за това  как да увеличите креативността си. Вземете само тези, които ви вършат работа – все ще намерите няколко, които да ви харесат и да можете да приложите в реалния живот.

   Говорете с маймуните. Опитайте се да обясните/изясните идеята си на маймуна (не е необходимо да ходите до зоопарка, може и на снимка).

  Направете нещо важно. Погледнете проекта, върху който работите. Има ли задача, която е лесна и бърза за правене, но ще доведе до значителен напредък. Потърсете я. Изпълнете я.

  Опитайте „спонтанното писане”. Направете следното упражнение за десетина минути: замислете се върху даден проблем, които искате да решите (и за който ви е необходимо да призовете силите на креативността). След което отворете един документ в Word или Notepad, изключете/закрийте монитора си и започнете да пишете каквото ви идва на ум – свободни асоциации, думи, изречения, глупости. Освободете ума си от условностите. Въобще не се замисляйте върху правописни грешки, подреждане и т.н. Просто „чукайте” по клавишите и пишете думите и идеите, които прехвърчат през ума ви. После вижте резултата. Не обещавам гениални прозрения (въпреки, че са възможни), но поне ще ви е забавно, а може и да откриете решението на проблема си.

   Разходете се. Прекъснете тежкият интелектуален труд, с който се занимавате в момента и се разходете из квартала. Не мислете за работа. Опитайте се да мислите за розови хипопотами, бели плажове, летене с безмоторен самолет… Само не и по проблема си. Отпуснете се, освободете се от напрежението. Не насилвайте нещата.

   Изкъпете се. Хаха, знам, че всички ние – културните хора – се къпем всяка събота (или неделя) J)), но нищо лошо няма да се освежите тук и сега – особено ако имате баня под ръка. Вземете си един душ, сменете дрехите си. Ще се почувствате като нов/а, като пречистена душа. А така идеите ще заструят към вас.

   Престорете се. Представете си, че сте някой друг – известен актьор, анимационен герои, исторически образ, важен бизнесмен – и се опитайте да се вживеете в неговия образ и да погледнете от негова гледна точка върху проблема, по който работите. Какво би си помислила тази личност? Какви предложения и идеи би ви дала? Какво би харесала и какво не? Може да се изненадате от резултатите.

   Зарежете компютъра за час-два. Една от любимите ми техники е да си взема тефтера и да отида в Одна да пия капучино и да си пиша с химикалка и хартия (колко старомодно). От опит мога да кажа, че най-страхотните ми идеи са идвали върху бледожълтата хартия на моя Moleskine, държейки химикалка в едната и капучино в другата ръка.

  Кажете „не” на безпокойството. Ако постоянно се притеснявате за изхода на проекта и си представяте апокалиптични картини и огромни озъбени крайни срокове, това по никакъв начин няма да ви помогне да бъдете по-креативни. Да, знам, че сроковете наближават, а вие имате много неща за вършене. ОК. А сега спрете да се притеснявате и потърсете, представете си НЕ това, от което се страхувате (да се провали проекта, да пресрочите сроковете), а това, което искате да постигнете – успешен проект, доволен клиент, работа в срок. Представете си ситуацията и реакцията на заинтересованите лица. Насладете й се. А сега се захванете с най-важната задача, забравете за останалите и просто действайте. Трудно е, да, но работи.

  Спрете разсейването. Постоянното ъпдейтване на статуса във Facebook или играта на Mafia Wars няма да ви даде повече сили за работа, а точно обратното – ще ви разсее и ще унищожи и малките останали искрици на продуктивност и креативност. Така че, затворете всички излишни прозорци на компютъра си – пощи, фейсбуци, интересни порно-сайтове J, новини и други подобни. Оставете само тези приложения, които използвате за непосредствената си задача и не пускайте други, докато не свършите задачата. Така креативността ви ще се отприщи, умът ви ще се освободи, а и ще сте много по-ефективни.


 



Тагове:   креативност,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thinkaboutthat
Категория: Новини
Прочетен: 298072
Постинги: 114
Коментари: 148
Гласове: 424
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930