Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2011 20:14 - История на Funk музиката
Автор: thinkaboutthat Категория: Музика   
Прочетен: 1265 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.04.2011 20:43


   Понятието:
imageФънк е необикновен и уникален стил от музиката произлязъл от афро-американците, като James Brown и членовете на неговата група (по-специално Maceo и Melvin Parker) и групи като The Meters. Може да бъде най-лесно разпознат по синкопираните ритми; плътното бас-звучене (често базиран на “on the one" такта); острите ритъм-китари; крещящият или църковно-подобен вокал (като на Cameo или Bar-Kays); силен ритмичен духово-инструментален ритъм; отчетливата перкусия; позитивните идеи като цяло; африканското звучене; танцувалността; и не на последно място силното джаз влияние (като в музиката на Herbie Hancock, George Duke, Eddie Harris и други).
   Произхода:
Категорията афро-американски музиканти причислени към “фънк” го оформят като музика с бавно и меко темпо, но след това с доста строг и твърд ритъм – защото думата е асоциирана със сексуалното сношение. Тази ранна форма на музиката оставя следа в по-късните музиканти – музиката е бавна, секси, отпускаща, джазово-ориентирана и танцувална. Funky е типичният начин за описване на тези качества. В Jam-сесиите музикантите се окуражавали един друг като си казвали взаимно "Now, put some stank ("stink"/funk) on it!" . В крайна сметка поне в началото на 30-те, джаз-песните носели заглавията от сорта на Funky Butt на Mezz Mezzrow. Думата “фънк” обикновено е смятана за недодялана или цинична. Около края на 50-те и началото на 60-те, когато “фънк” и “фънки” били използвани все повече в контекста на музиката, термините били все още неделикатни и неуместни за употреба в изискана компания. Есенцията на афро-американското музикално изразяване се корени в църковното пеене, възхвала посредством силно викане, църковните песни и блуса. В голяма част от съвременната музика тези неща са отлетяли отдавна. Фънки-музиката е смесица от соул-музика, джаз-музика и R&B 

   70-те и P-funk:
imageПрез 70-те George Clinton с групата си Parliament, по-късно станала Funkadelic развива нов вид фънк доста здраво взаимстван от джаза и psychedelic-музиката. Групите, по-специално техните членове, се определяли като "Parliament-Funkadelic." Голямата популярност на Parliament-Funkadelic помага за излизането на термина "P-Funk” , като и двата определяли групите като такива и дефинирали нов музикален стил. "P-funk" идва за да покаже нещо, което идва от неговото съдържание на много качествена музика – текстовете. "Mothership Connection" превърнал се в хитов албум на групата Parliament. Може би 70-те години са били ерата на най-видимото присъствие на фънка в музикалната сцена. Други изтъкнали се подобаващо в жанра през 70-те са Bootsy Collins, Larry Graham, Ohio Players, The Commodores, War, Earth, Wind and Fire, Kool & the Gang, Mass Production, Slave, Lakeside, Midnight Star, Instant Funk и още много други. Фънк музиката навлиза в Африка през средата на 60-те и смесвайки се с африканското пеене и ритми формира Afrobeat. Диско-музиката дължи много на фънка. Много от първите диско песни и представители идват директно от фънк-ъндърграунда. 

   В днешни дни:
imageПрез 80-те фънкът губи част от своята аудиенция след като групите стават по-комерсиални и навлиза електронното звучене. Днес, хип-хоп изпълнителите редовно смесват старо фънк-звучене. James Brown е най-ползваният изпълнител в историята на хип-хоп музиката. P-Funk също е използван постоянно – старите неща на Parliament и Funkadelic дават основата за формирането на West Coast G Funk. През 80-те ставаме свидетели на вълна от фънк-метъл вдъхновени групи начело с Faith No More и Red Hot Chili Peppers. В Бразилия думата “фънк” се използва за означаване на отделен жанр на музиката, близък до electro. 


Тагове:   музика,   фънк,   история,   funk,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thinkaboutthat
Категория: Новини
Прочетен: 296578
Постинги: 114
Коментари: 148
Гласове: 424
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031