Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2011 21:51 - Няма токсични вещества в бебешките пюрета
Автор: thinkaboutthat Категория: Новини   
Прочетен: 736 Коментари: 0 Гласове:
1



Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не е установила наличие на токсични вещества в бебешки храни, продавани в търговската мрежа у нас.

БАБХ извърши незабавна проверка след разпространена в западни медии информация, базирана на шведско изследване, според което бебешки пюрета от реномирани марки, които се продават в европейската търговска мрежа, съдържат тежки метали, вкл. арсен.

Лабораторните изследвания на БАБХ не са показали наличие на опасни вещества.

Взетите проби са от храни с търговска марка "Холе бейби фууд", "Ново фрукт" и "Алма гербер" от Словакия, "Хаме" от Чехия, "Нестле" от Испания и "Хип" от Унгария.

Експертите са проверили бебешки пюрета от тиква с ориз, ризото със зеленчуци и месен бульон, агнешко с ориз и зеленчуци, праскови и овесени ядки, градински зеленчуци и пюре от ориз със зеленчуци и пуешко месо.

Пред БНР д-р Любомир Кулински от Агенцията по безопасност на храните увери, че у нас не е получено подобно предупреждение, което означава, че на пазара няма опасни детски храни. Освен това пюретата, които се продават на източноевропейския пазар, се произвеждат в Унгария, а не в Западна Европа.

Проучването на изследователите от Каролинския институт в Стокхолм, публикувано в списание Food Chemistry, е показало наличие на арсеник и тежки метали като кадмий и олово в бебешки храни.

Учените проверили продукти на реномираните марки "Нестле", "Хип", "Органикс" и "Холе", част от които се продават и в България.

Според изчисленията им в някои от пюретата кадмият бил 150 пъти над нивата в кърмата, а оловото - над осем. Ако бебето се храни два пъти на ден с оризово пюре, например, според шведските учени то ще поеме 50 пъти повече арсен.

Арсен, кадмий и олово се срещат в ниски количества в почвата, като на някои места се появяват по естествен път, на други - в резултат на замърсяване от човешката дейност.

Растенията могат да абсорбират тези елементи по време на растежа си, като оризът е особено уязвим за арсена и може да "погълне" сравнително високи количества от него.

Във висока концентрация арсенът е силно токсичен, но според последните изследвания дори и в минимални количества той може да причини рак и увреждане на мозъка. Все повече са доказателствата и че може да повлияе върху детския растеж.

Кадмият е токсичен за бъбреците, където може да се натрупа с времето. Той може да доведе до изтъняване и отслабване на костите и повишен риск от различни водове рак.

Оловото, дори и в малки количества, може да се отрази на мозъчното развитие при новородените и децата.



Тагове:   бебета,   деца,   БАБХ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thinkaboutthat
Категория: Новини
Прочетен: 297958
Постинги: 114
Коментари: 148
Гласове: 424
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930