Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2011 20:22 - Смисълът на живота
Автор: thinkaboutthat Категория: Поезия   
Прочетен: 1239 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 20.04.2011 15:25


   

 

Това е едно ЕСЕ писано от момиче на име Анастасия Василева . Когато го прочетох много ми хареса и реших да го споделя с вас. С една единствена цел , да си зададете един въпрос и всеки сам да си отговори "Какъв е смисълът на живота за него" Надявам се есето да ви хареса. 


  Често си задаваме въпроса дали живота ни има смисъл, дали сме открили онова, което определя нашето съществуване. А какво всъщност може да бъде определено като смисъл на човешкото битие и кога започваме да нахвърляме скицата на неговия образ?

   Разсъждавайки над тези въпроси си мисля, че в основата на смисъла на живота стои борбата, било тя за самия живот, за любов, за работа, за власт, за оцеляване. Човек винаги се е стремял към един по-добър и по-пълноценен живот, а той може да бъде постигнат единствено чрез нашите собствени сили и стремежи.

   Още от ранно детство започваме да подреждаме картината на живота си. Детското въображение рисува образи на лекари, полицаи, космонавти, пирати и още купища от реални и фантастични фигури, които очертават бъдещите ни цели. И макар на едно подсъзнателно ниво, стъпка по стъпка, оформяме смисъла на живота си.

  Всеки отделен човек има индивидуална представа за смисъла на битието си. За някои тя се побира в рутинните им действия, за творците се отъждествява със създаването на шедьовър, за певеца – в пеенето, за доктора – в медицината, за жената – в даряването на живота. Но колкото и да са различни представите ни всички се стремим да оставим някаква следа след себе си. Защото животът на човека се измерва с това, което той е направил и изживял в него.

   Горко на хората, които не знаят смисъла на своя живот. Те се лутат без цел и посока. За тях миналото е мрачно, а бъдещето несигурно. Докато тези, които са разбрали смисъла на живота си са по-уверени, по-щастливи, по-енергични. Те са целеустремени, наслаждават се на всяка минута живот, на всяка глътка въздух. Те се борят всеки ден за запазването на своята мечта, на своя идеал. Не позволяват на случайните обстоятелства да ги прекършат – научили са се да побеждават.

  А в това се състои основният смисъл на живота – да победиш. Да надвиеш несгодите, след бурята отново да се изправиш с високо вдигната глава, да победиш с достойнство не само трудностите, но и себе си.
Арабска поговорка гласи: да живееш значи да се сражаваш. Да се сражаваш в името на всичко, което те прави щастлив, да се бориш за да оставиш нещо ценно след себе си – това е смисъла на живота.

  



Тагове:   Есе,   живот,   смисъл,


Гласувай:
3



1. sparotok - !
06.04.2011 20:46
Смисълът на живота става ясен когато опознаем добре себе си, тогава всичко става ясно...

Поздрави!
цитирай
2. thinkaboutthat - :)
06.04.2011 21:08
Съгласен съм с теб ! Всеки избира своя смисъл на живота. И ако си изиграеш правилно картите ... съществуването ти няма да е било напразно :)
Много може да се говори по тази тема. На мен лично в момента ми е много интересна!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thinkaboutthat
Категория: Новини
Прочетен: 297497
Постинги: 114
Коментари: 148
Гласове: 424
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930