Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2011 20:06 - 6-ти Май Гергьовден
Автор: thinkaboutthat Категория: Регионални   
Прочетен: 2157 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 18.04.2011 22:24


 

Християнският Великомъченик Свети Георги Победеносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклетиан.

 

Георги постъпва съвсем млад във войската и проявява завидни военни способности. На 20-годишна възраст получава чин на военен трибун. Страстен привърженик и
защитник на Христовата вяра, Георги е хвърлен втъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен през 288 г.

 

Според житието, недалеч от гроба му се появявал змей, който опустошавал околността. Светецът успял да порази с копието си чудовището. Оттогава се ползва със славата на един от най-изявените конници в християнството, поради което е избран за светец, покровител навойската. У нас 6 май се почита като Ден на храбростта и празник на Българската армия и се извършва ритуален водосвет на бойните знамена.

 

Св. Георги е от малкото светци, почитан и славен както от християни, така и от мюсюлмани.

 

Той е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римскияимператор Диоклетиан (284-305 г.). Бъдещият светец постъпва съвсем младвъв войската и проявява завидни военни способности. На 20-годишна възраст получава чин на военен трибун. Страстен привърженик и защитник на Христовата вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен през 288 година.

 

Според житието недалеч от гроба му се появявал змей, който опустошавал околността. Светецът успял да порази с копието си чудовището. Оттогава се ползва със славата на един от най-изявените змееборци (драконоборци) и конници в християнството, поради което е избран за светец покровител на войната и войската.

 

В памет на Св. Георги (на гръцки "земеделец") Гергьовден се почита отнарода и като празник на земята, на земеделието и животновъдството. Светията е покровител на овчарите и стадата. В народните песни и легенди той е надарен с мощ и юначество, представен като пръв змееборец, побеждаващ ламята.

 

Впамет на Свети Георги, днешният ден се почита от народа и като празник на земята, земеделието и животновъдството. Свети Георги е покровител на овчарите и стадата. За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на светеца, пече сеагне и всички се събират на празнична трапеза.

 

На 6 май празнуваме Гергьовден, Деня на храбростта и празника на Българската армия. Св. Георги Победоносец е героят-мъченик, с когото фолклорната традиция свързва езическите пролетни скотовъдни култове и мотивите на змееборството. Побеждавайки демона на злото (змей, дракон), той възстановява хармонията на битието.

6-ти май е денят на СветиГеорги - покровител на овчарите и стадата. Заедно с Великден той се смята за най-големия пролетен празник, но за разлика от Великден, винагие при хубаво време. Затова се нарича Зелен Георги (или Цветен Георги).

Подготовкатаза празника започва още от предния ден. Момите берат цветя и вият венциза агнето, което ще се коли за курбан. Месят се обредните хлябове, катонай-големият се нарича на Св. Георги. Коли се първото мъжко родило се през годината агне; прекажда се и се освещава. Коленето става пред трапезата, на която има сол, трици и трева, от които предварително се дава на агнето, за да има ситост, плодородие, здраве и живот. Събраната кръв се изсипва върху лехите, за да ражда земята повече. Всички се събират на обща трапеза, прекаждат я, пият, веселят се и пеят песни: „Св. Георги обикаля нивите", „Здравец за Гергьовден", „Венец за агънцата".

На трапезата, освен печено агнешко, трябва да има пресен лук и чесън, салата, пиле, хляб и вино. След обеда се играят хораи се връзват люлки, които моми и момци не люлеят, няма да им върви презгодината.

Някъде момите вадят от бял котел с мълчана вода предварително оставени да пренощуват пръстени, гривни или китки и наричат коя мома за кого ще се омъжи. Другаде има обичай събличане и забраждане на булките. Всички млади булки, омъжени през тази година, излизат на мегдана с невестинските си премени. Кръстниците (или кумовете) свалят ритуално връхната им дреха и събуват обувките им. Послеим дават обикновени и ги забраждат с кърпа.

 

Имен ден празнуват: Георги, Гергана, Галя, Галина, Галин, Гана, Ганчо,

Ганка, Гиргин, Гиргина, Гинка, Гюро, Гюрга.

Източник: dariknews.bg




Гласувай:
0



1. mariposatracionera - Беше ми интересно, още повече, че ...
18.04.2011 20:54
Беше ми интересно, още повече, че съм Галина.
Благдаря ти, Бориславе!
цитирай
2. thinkaboutthat - :)
18.04.2011 20:57
Радвам се , че ти е било интересно :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thinkaboutthat
Категория: Новини
Прочетен: 296420
Постинги: 114
Коментари: 148
Гласове: 424
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031