Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2011 19:37 - 7 правила при пазаруването online
Автор: thinkaboutthat Категория: Технологии   
Прочетен: 761 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 07.04.2011 17:53


 

 

   Все повече хора забравят своите предрасъдъци и притеснения и започват смело да пазаруват онлайн. Причините за това са много: няма нужда да се редиш на отегчителни опашки, лесно сравняваш цени и имаш пълна свобода на избора. Но макар от всички страни да ни уверяват, че не бива да сме прекалено предпазливи и консервативни, все пак всяко пазаруване онлайн носи своя риск. Без въобще да подозирате можете да се превърнете в жертва на крадци на лични данни. За да запазите личната си информация от попадане в неподходящи ръце, ето неща, които НЕ трябва да правите:

   - Кликате „на сляпо“ в непознати сайтове. Ако търсите точно определен продукт по-добре посетете много добре познати сайтове, вместо да напишете името на стоката в някоя търсачка и тя да ви дава предложения за сайтове. Хакерите много добре знаят как да излъжат търсачките с измамни сайтове и по този начин се появяват сред първите резултати. Дори и да мислите, че сте посетили сигурен сайт, огледайте се за така наречените „security labels“ VeriSign и Cybertrust. Друг знак, който може да ви подскаже, че сте на сигурно място, е появяването на https:// в URL-то на страниците, които ви изискват въвеждане на лична информация. Всички интернет страници изискващи важна лична информация използват криптирана връзка през https. НЕ правете преводи чрез връзки, които не са криптирани.

   - Не следите редовно размера на вашите сметки. Ако редовно пазарувате онлайн трябва редовно да следите извлеченията от вашите дебитни/кредитни карти, които използвате за транзакциите, за да бъдете сигурни, че няма неупълномощени покупки.

   - Пазарувате чрез публична Wi-Fi свързаност. Хакерите може да се включат във публичната Wi-Fi свързаност, която предлагат някои кафенета, летища и хотели и така да се доберат до вашите лични данни. Ето защо НИКОГА не пазарувайте онлайн, когато използвате такъв тип мрежа. Също така недейте да използвате компютър за обществено ползване за да пазарувате или проверявате сметките си.

  -Плащате директно чрез вашия смартфон. По-добре използвайте кредитната си карта за плащане, вместо да ви таксуват през мобилния ви оператор, тъй като картата осигурява по-голяма сигурност. Също така ако изпаднете в спор с търговец по-лесно и бързо бихте разрешили проблема.

   -Изпращате парите директно на търговеца. Ако закупувате стока от сайт за онлайн аукцион, като например eBay, и продавача ви помоли да изпратите съответната сума директно на неговия адрес, недейте да го правите! По този начин може много лесно да ви измамят, тъй като ако стоката въобще не пристигне няма как да получите парите си обратно. Така че по-добре използвайте системата на eBay или чрез банкови преводи.

    - Кликвате върху линкове в случайни е-мейли. Тоест, казано по-просто – получавате е-мейл от рода „непоискани търговски съобщения“, не сте го искал, не знаете от кого е. Никога не кликайте върху линк, посочен в такъв е-мейл, с намерение да пазарувате, даже и ако е-мейла е от уж добре познат сайт. По-добре директно напишете сайта в браузъра и отидете да видите какво предлагат, тъй като линк в е-мейл може да ви отведе във фалшив сайт.

   -Кликвате върху URL адреси в социални мрежи. Използването на Twitter и Facebook за да намерите най-изгодната сделка е оправдано, но недейте да кликате върху постнатите адреси. Те често са съкратени и не се знае къде ще ви отведат. По-добре използвайте постнатата страница за ориентир.

 Източник: Тechnologichno.com 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thinkaboutthat
Категория: Новини
Прочетен: 296551
Постинги: 114
Коментари: 148
Гласове: 424
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031