Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2011 20:22 - Българска компания е сред най-перспективните в света
Автор: thinkaboutthat Категория: Технологии   
Прочетен: 1900 Коментари: 1 Гласове:
4



Българската компания "Кабината", собственик на сайта за онлайн обучения Kabinata.com, влезе в топ 50 на най-перспективните малки и средни компании в света, съобщиха от infoDev. Програмата е част от Световната банка. Като причина за отличието собственикът на компанията Тодор Георгиев посочи технологията за виртуална класна стая, която е собствена разработка на "Кабината".

"Благодарение на тази технология успяхме да обучим над 17 хил. учители, или общо 12% от всички преподаватели в страната за 5 месеца през миналата година", обясни той пред "Дневник". "Виртуалната класна стая е изцяло наша разработка. Тя позволява предаването на уроци и споделянето на аудио- и видеоматериали и обекти като презентации и т.н.", коментира Георгиев. Сред основните предимства на продукта е, че той е съвместим с на практика всеки браузър и не изисква инсталацията на допълнителен софтуер, за да се работи с него.

"Кабината" е единствената българска компания, попаднала в тазгодишната класация на infoDev. Тя се е състезавала с още над 750 претендента за място в топ 50 на организацията от 65 държави по цял свят. Освен "Кабината" сред най-иновативните компании от Европа и Азия са отличени още 10 дружества.

"Финалната селекция на победителите беше изключително трудна предвид качеството на подадените заявки", коментират от infoDev. В журито, избрало победителите, влизат представители на Международната финансова корпорация (IFC) и външни инвеститори. Те са отличили 50-те компании с "най-голям шанс за дългосрочно развитие", пише в официалното съобщение по повод наградите.

Сред критериите при избора на топ 50 малки и средни предприятия е и доколко всяко едно от тях е подходящо за инвестиции - т.е. какъв е потенциалът му за ръст, на какви иновации залага, както и персонала на дружествата.

"Най-големият ни проект до момента е обучението на учители по английски език и електронни социални умения", обяснява Георгиев. "Системата ни беше подложена на големи натоварвания, като имаше периоди, в които течаха обучения на над 2 хил. души едновременно", разказва той. Целта на "Кабината" е била да създаде базирана на браузър платформа, която да наподобява случващото се в обикновена класна стая, само че във виртуалното пространство.

"Идеята на проведените обучения беше всеки учител да може да си създаде сайт, да може да публикува материали, да види основните начини за споделяне на образователно съдържание", коментира Георгиев. Проектът за обучението на българските учители е реализиран съвместно с МОН.

"Сайтът Kabinata.com е другият ни проект, базиран а виртуалната класна стая", казва основателят на компанията. През него компанията предлага обучения по чужди езици както с реални преподаватели на живо, така и "чрез мултимедийни уроци, диктовки, над 100 часа аудио и над 1000 теста, които са налични непрекъснато онлайн", показват данните на сайта. "Стараем се да поддържаме постоянно високо качество - имаме преподаватели, които са били учители действащи учители в Англия и имат богат опит в областта", казва Георгиев.

Освен в България компанията развива дейността си още в Русия и Турция, където управлява съответно сайтовете Kabinata.ru и Interokul.com, а в момента прави първи стъпки и на полския пазар. Сред другите проекти на "Кабината" е и сайтът за онлайн кандидатстудентски курсове във виртуална класна стая matura.bg.



Гласувай:
4



1. dianav340 - Интересно!
04.05.2011 06:13
Благодаря за материала.Оказа се интересен за мен.Приятен ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thinkaboutthat
Категория: Новини
Прочетен: 297462
Постинги: 114
Коментари: 148
Гласове: 424
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930