Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2011 18:15 - Каньонът на водопадите
Автор: thinkaboutthat Категория: Туризъм   
Прочетен: 3724 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 20.04.2011 18:17


imageИзумителни гледки сред девствена природа на минути от центъра на града. Това е напълно възможно в Смолян, където на 30-ина минути от къщите в западна посока ще попаднете на екопътека Каньонът на водопадите.

Денивелацията й е около 700 м. Най-горната й точка е на около 1800 м. надморска височина. Създатели на пътеката са я проправили през самия каньон, изграден от риолитни скали. Поради своята твърдост те не са се поддали на въздействието на водата и така са се образували големи прагове и спускащите се по тях бистри планински водопади.

imageАко искате да тръгнете от Смолян, поразпитайте местните, въпреки че малко хора знаят къде са водопадите. Правилната посока е от западния квартал Средок, по пътя за село Мугла. До една стара автобаза има отбивка в дясно, където ще видите табела за каньона. Целият маршрут е означен с маркировка и знаци и е невъзможно човек да се загуби. Но ако искате да минете в правилна посока, началото на екопътеката е по пътя Смолянски езера -с. Стойките, в местността Арнаутското, района на Крива река.

Пътеката се вие през гората като метални и живописни дървени мостчета я прехвърлят ту отдясно, ту отляво на Еленска река. Смърчови дървета пък я обграждат, докато тя се провира покрай скални блокове, наречени Редените камъни, които природата е извайвала милиони години. Част от тях наподобяват амфитеатър, а други са като пирамиди и кули.

Така неусетно се стига до Вековния бук, имащ диаметър над 4,20 м, като през цялото време се усеща прохладата от реката, а зеленината наоколо успокоява със своята свежест. Екопътеката е уникална, защото минава през резервата „Сосковчето“, разкривайки природните феномени и биологичното разнообразие на защитената територия. Вървейки по пътеката, можете да видите как се препича върху някоя скала саламандър. Естествените обитатели на резервата „Сосковчето“ са мечката, глухарът, дивата коза, сърната, както и много специфични разстителни видове.

imageПътеката е интересна обаче най -вече заради красивите водопади, които са й дали името. По нея може да се видят 46 водопада, по -внушителните по своя размер са около пет. Когато слизате отгоре , първият голям водопад е Ропката. Водата на водопада е издълбала дупка в скалата и оттам идва името му. След него планинската вода се стича надолу и все едно, че пропада в казани. Така се наричат и следващите водопади Казаните. По-нагоре по каньона водата преминава през Сърцето. А поредни, но не и по красота, са Каскадите, където струите падат по скалите наподобяващи малки тераски.

А завършек на тази феерия от планински ручеи и скали е най-големият водопад от каньона – Орфей, с височина над 68 м. след който водата се разделя на няколко поточета, наподобяващи струните на арфата на Орфей. Сякаш Орфей свири на своята арфа, а отсреща го чака Евридика.

Топлите лъчи на небесното светило тук сътворяват разнообразни цветове и форми, които се отразяват във водните струи. А малко по-нагоре, като от птичи поглед – от трите панорамни площадки по пътя – при надморска височина над 1700 м – се виждат диви кози по скалите, заедно със зелените върхове от Перелишкия дял на Родопите. Погледът може да стигне и по-далеч, любувайки се на красивите пейзажи, които Родопи планина разкрива пред вас чак до границата ни с Гърция. Маршрутът може да изминете за около 4 часа без да бързате.

Така че, ако сте решили да си починете ог големия град, Родопите са мястото, където може да го направите успешно. Трябват ви удобни обувки, ентусиазъм и любов към природата.

Източник: Razhodka.com

 




Гласувай:
4



1. toninabog - Браво
21.04.2011 09:23
Много хубави места има във България, ама не ги знаем.Поздрави!
цитирай
2. thinkaboutthat - :)
22.04.2011 12:19
Така е ! Трябва да се радваме , че в България има толкова много природа... и все хубава. Има хора дето гора не са виждали ... а ние тук си имаме от всичко :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thinkaboutthat
Категория: Новини
Прочетен: 297471
Постинги: 114
Коментари: 148
Гласове: 424
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930