Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2011 14:20 - Дават права на природата
Автор: thinkaboutthat Категория: Новини   
Прочетен: 844 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 07.04.2011 14:20


   Част от предложените промени в конституцията на Еквадор ще гарантират на природата „правото да съществува, да се опазва, да поддържа и възражда жизнения си цикъл, структура, функции и еволюционен процес” както и легалният статут на всяко лице, което защитава тези права пред съда.

 

На 28 септември ще бъде гласуван новият конституционен проект, който дава и много по-големи правомощия на президентската институция.

Блогът  „Грийн Чейндж”  събира петте члена, които дават права, определени като „притежавани от природата” или „Пачамама”, богиня на Андите, (в превод: „Майката Земя”):

1.    Природата или Пачамама, има право да съществува, да се продължава и възпроизвежда жизненият си цикъл, структура, функции и еволюционен процес. 
    Всеки човек, общност или народност ще имат право да поискат признаване на правата на природата пред администрацията. Прилагането и интерпретациите на тези права ще следват принципите на Конституцията. 

2.    Природата има право на пълно възстановяване. То е независимо от нуждите на физически или юридически лица и Държавата ще обезщетява, тези, които зависят от природните системи.
    В случай на сериозно или постоянно увреждане на околната среда, включително и в резултат на експлоатация на не възобновяеми природни ресурси, държавата ще определи най-ефикасният метод за възстановяване и ще определи подходящи мерки за премахване или ограничаване на последствията за природата.
  
3.    Държавата ще подтиква физически и юридически лица да опазват природата; тя ще популяризира цялостно опазване на всички елементи, които формират една екосистема.

4.    Държавата ще прилага предпазващи и ограничителни мерки срещу всяка дейност, която води до унищожаване на видове, екосистеми или окончателно премахване на природни цикли.
    Внасянето в природния цикъл на организми и органични или неорганични материали, които могат да променят безвъзвратно националното генетично наследство е забранено.
 
5.    Всеки ще има право да се възползва от природното богатство и да участва във формирането му.
    Услуги в областта на околната среда – производството, съхраняването, използването и употребата на природни ресурси ще бъдат контролирани от Държавата.

 



Тагове:   екология,   земя,   природа,   права,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thinkaboutthat
Категория: Новини
Прочетен: 297448
Постинги: 114
Коментари: 148
Гласове: 424
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930