Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2011 21:45 - Енергийните технологии на бъдещето
Автор: thinkaboutthat Категория: Технологии   
Прочетен: 3470 Коментари: 0 Гласове:
3



image    Днес повечето енергия се генерира от изкопаеми горива. Повече от 80 процента от световните енергийни запаси идват от изкопаеми източници (данни от 2005 година на Международната агенция по енергия), в смисъл на нефт, природен газ и въглища, а това е по презумпция неустойчива стратегия, тъй като запазването на земните ресурси е жизнено важно, ако искаме да съхраним своето бъдеще.


  Технологиите за възстановими енергии ще играят ключова роля в  света  на енергиите от бъдещето. Фотоволтаиксът
 (слънчевата енергия) използва слънчеви колектори за да превръща светлината директно в електричество. Тези слънчеви клетки традиционно използват силикона като ключов компонент, но в момента се извършват интензивни научни изследвания върху развитието на полимерните слънчеви клетки като източник на слънчева енергия за бъдещето.

    Полимерните фотоволтаични клетки предлагат редица предимства. Те са по-леки от силиконовите (което е важно за малките автономни сензори), по-евтини за изработка, гъвкави и предлагат голямо разнообразие по отношение на дизайна. Има огромно разнообразие от потенциални приложения на клетки от този вид, включително за направата на автомобилни мотори, телевизори и мобилни телефони.

   Все още има определени предизвикателства по отношение на дизайна , преди пластмасите в значителна степен да изместят силикона. В момента значимостта на полимерните клетки е много по-малка от тази на силиконовите клетки, въпреки че процесът бързо се променя. Ефикасността на полимерните слънчеви клетки също намалява с времето поради ефектите, причинявани от околната среда, което идва да покаже важността на повърхностното покритие. Въпреки това, ясно е, че в бъдеще пластмасовите слънчеви клетки ще бъдат възможниата евтина алтернатива за източник на електричество със способността си да се отливат във всякакви форми и размери за да паснат на огромен брой приложения в практиката.

  В бъдеще дори още по-модерни полимерни клетки ще направят възможно производството на тънко полимерно фолио, което ще може да се навива на платна. Това ще направи възможно да се режат и разполагат големи части от покритие със слънчеви клетки върху извити повърхности – нещо трудно постижимо в наши дни.

   По подобен начин, вятърните турбини (технология, която превръща кинетичната енергия на вятъра в механична) използват бързо усъвършенстващите се инженерни техники (възможни благодарение на пластмасите), за да разширят възможностите на вятърната енергия. Перките на много от съвременните вятърни турбини са създадени от подсилени с фибри пластмаси. Такива консистенции дават като резултат перки, които са едновременно твърди, изключително устойчиви и леки. Характеристиките на пластмасите – висока здравина, ниско тегло – ги правят идеалният материал за вятърни генератори, който се инсталира по-лесно, подобрява трайността и намалява разходите по поддръжката.

    Всичко това идва да покаже, че материалите са от най-голяма важност при развитието на новите технологии, и предлагат огромни облаги за околната среда. Пластмасите са леки, устойчиви и многофункционални и ще бъдат ключовите сплави на инженерите в стремежа им да създадат още по-ефективни и ефикасни енергийни технологии.

    Скоро време няма да остане нефт или друг природен газ на земята. Това са ресурси, които имат предел ... предел , който скоро човечеството ще достигне. Какво ще правим после? Извън планетата ли ще търсим начини да задвижим нашия свят? Или ще измислим такива тук, на Земята... Това са въпроси , на който все още няма точен отговор. Но времето тече, тече по бързо от всякога и скоро това време ще изтече. Нека когато то свърши ние вече да имаме готов отговор на тези въпроси!

 




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thinkaboutthat
Категория: Новини
Прочетен: 297913
Постинги: 114
Коментари: 148
Гласове: 424
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930